آیا خیالبافی کودکان نگران کننده است؟

آیا خیالبافی کودکان نگران کننده است؟

۱۸ اسفند ۱۳۹۳ 0 فرهنگ و اجتماع

نوشته زیر برگرفته از کتاب «نسیم مهر» (متن پیاده شده برنامه پرسش و پاسخ رادیویی استاد حسین دهنوی) می باشد.

سؤال 1ـ دختر 4 ساله‏‌اى دارم كه بسیار خیالبافى مى‏‌كند. آیا این خیال‏‌پردازى‏‌ها نگران كننده است؟

جواب:
خیال‏‌پردازى در كودكان تا 4 سالگى كاملا طبیعى و جزئى از روند رشد آنان است و ویژگى جاندار پندارى آنان، آن را تشدید مى‏‌كند. این ویژگى باعث مى‏‌شود كه به اشیا جان بدهند و با آنان صحبت كنند.
كودك شما در ذهن خود چیزهایى را مجسم مى‏‌كند كه اصلا وجود خارجى ندارند. قدرت تخیل در این سن آن قدر زیاد است كه مى‏‌تواند خود را به جاى دیگران بگذارد و این كه در بازى‏‌ها، خود را قهرمان مى‏‌داند و درباره والدین خود اغراق مى‏‌كند و دوستان خیالى دارد، به همین ویژگى بر مى‏‌گردد؛ به همین دلیل، توصیه مى‏‌كنم فرزند خود را به سبب خیالبافى‏‌هایش تمسخر نكنید و از موجودات خیالى مانند غول و دیو و هیولا نترسانید. این ترس‏‌ها تشدید كننده خیالبافى است.
خیالپردازى در این سن نگران كننده نیست؛ بنابراین، لزومى ندارد او را از این كار باز دارید و مطمئن باشید كه ضررى برایش ندارد و به تعادل روحى او لطمه‏‌اى نمى‏‌زند.
او را هرگز به دروغگویى متهم نكنید؛ چون خیالبافى كودك (عروسكم مى‏‌گه، خرسم گفت، با گنجشكاى روى شاخه درخت حرف زدم و...) در این سن، دروغگویى مصطلح بین بزرگسالان نیست. وقتى به شما مى‏‌گوید: با اسب پرنده‏‌ام در آسمان پرواز كردم، بگویید: دوست دارى یك اسب پرنده داشته باشى، مگه نه؟
خوب است او را در قالب داستان و در زمینه كارتون‏‌ها و فیلم‏‌ها با دنیاى واقعى آشناتر سازید تا بین دنیاى خیالى و واقعى فرق بگذارد و بداند كه وقتى در یك كارتون تلویزیونى، موش یا گربه زیر ماشین مى‏‌رود و پس از تبدیل شدن به یك ورق كاغذ، با یك تكان دادن به خود، به حال اول باز مى‏‌گردد، واقعى نیست.

سؤال 2ـ پسرم 8 ساله است و بیش از حد خیالبافى مى‏‌كند. علت چیست و براى پیشگیرى از این خیالبافى‏‌هاى افراطى چه باید كرد؟

خیالبافى‏‌هاى افراطى كودكان علل متفاوتى دارد:
1. فشارهاى روحى:
فشارهاى روحى ناشى از اختلافات والدین یا تولد فرزند دوم و... جهان حقیقى را براى او تیره و تار مى‏‌كند و وى را به خیالبافى مى‏‌كشاند تا از دنیاى واقعى بگریزد؛
2. برآورده نشدن نیازها:
برآورده نشدن نیازهاى جسمى او (غذا، لباس، اسباب‏‌بازى) و روحى‏‌اش (محبت و توجه)، او را به خیالبافى مى‏‌كشاند تا در خیال به آن‏‌ها برسد؛
3. محرومیت:
محرومیت كودك از علاقه‏‌مندى‏‌ها (پارك، سینما، شهربازى)، محرومیت از دیدار نزدیكان و همسالان، عامل مهمى براى خیالبافى‏‌هاى افراطى است. در حد توان به علایق او توجه كنید؛
4. تنهایى:
در صورتى كه برادر یا خواهرى ندارد، ارتباط او را با همسالان بیشتر كنید؛
5. بیكارى:
با برنامه‏‌هاى متنوع، جلو بیكارى او را بگیرید. دیدن متعادل تلویزیون (حدود 1 ساعت در روز [1])، نقاشى، مطالعه (البته نه داستان‏‌هاى خیالى)، بازى با همسالان یا با خودتان، بازى‏‌هایى كه به دست و فكر با هم نیاز دارند (بازى‏‌هاى رایانه‏‌اى، بازى با كلمات، كارت بازى و...) او را مشغول ساخته، از خیالبافى باز مى‏‌دارد.
6. رقابت‏‌هاى شدید:
اوج‏‌گیرى برترى جویى به سبب رقابت‏‌هاى شدید در مدرسه یا بین نزدیكان در خیالبافى او مؤثر است.

سؤال 3ـ دختر 15 ساله‏‌ام دائم خیالبافى مى‏‌كند. آیا مشكلى وجود دارد؟

خیالبافى در دختران نوجوان، بیشتر از پسران است. اگر میزان خیالپردازى او اندك باشد، نگران كننده نیست؛ بلكه مى‏‌تواند او را به خلاقیت‏‌هاى هنرى (شعر و شاعرى، نویسندگى، نقاشى و...) ابتكار در معمارى و مهندسى و نوآورى‏‌هاى فنى و اكتشافات علمى سوق دهد. افزون بر این، راهكارى براى تخلیه احساسات و در نتیجه آرامش است؛ براى مثال، هنگام احساس كینه‏‌جویى، با خیال انتقام، از شدت ناراحتى خود مى‏‌كاهد و با ارضاى تخیلى آرزوها و امیال ناكام مانده، به خود آرامش مى‏‌دهد؛ چرا كه خیالبافى، ساز و كار دفاعى براى مقابله با ناكامى‏‌ها است؛ اما اگر دائم خیالبافى مى‏‌كند؛ به گونه‏‌اى كه در نظام زندگى و درسى‏‌اش اختلال ایجاد كرده، به معناى وجود مشكل است و باید حل شود.
خیالبافى زیاد نوجوان، مانع از درك واقعیت‏‌ها مى‏‌شود و نمى‏‌تواند آن‏‌ها را همان گونه كه هستند، دریابد؛ در نتیجه، مانع از ایجاد ارتباط مطلوب با محیط خود مى‏‌شود. افزون بر این، با خروج از عالم خیال و ورود به عالم واقعى، مشكلات را بزرگ‏‌تر و بدتر از آنچه هستند، مى‏‌بیند و در نتیجه دچار اضطراب و ناامیدى مى‏‌شود؛ بنابراین بكوشید علل این رفتار را بیابید و آن را كاهش دهید.
مهم‏‌ترین علل خیالبافى افراطى نوجوانان عبارتند از:
1. فشارهاى روحى:
فشارهاى روحى ناشى از اختلافات والدین و از هم گسیختگى خانواده، تنبیه بدنى، تبعیض، مقایسه و... عامل مهمى در خیالبافى‏‌هاى افراطى نوجوان است؛ پس این مشكلات را از بین ببرید؛
2. ناكامى‏‌ها:
ناكامى در درس، در دوست یابى، در رسیدن به آمال و آرزوها او را به خیالپردازى‏‌هاى افراطى مى‏‌كشاند. زمینه‏‌هاى كامیابى‏‌اش را فراهم آورید و او را در حد توان به آرزوهایش برسانید؛
3. بیكارى:
بیكارى نوجوان، تشدید كننده خیالبافى است؛ بنابراین با واگذارى مسؤولیت و برنامه‏‌ریزى فشرده، جلو آن را بگیرید. براى نوجوان، فشردگى برنامه‏‌هاى درسى و غیر درسى مطلوب است. یكى از زمان‏‌هاى شایع براى تخیلات نادرست كه ممكن است نوجوان شما را به انحرافات جنسى بكشاند، قبل از خواب و پس از بیدار شدن در بستر است كه فشردگى برنامه‏‌ها و خستگى ناشى از آن، این فرصت را از او مى‏‌گیرد؛
4. غرق شدن در ادبیات:
نوجوانى كه به شدت به ادبیات (شعر و رمان) علاقه‏‌مند و در آن غرق مى‏‌شود، زمینه گرایش بیشترى به خیالبافى مى‏‌یابد؛ پس او را تعدیل كنید.
ثبت نام در كلاس‏‌هاى داستان‏‌نویسى و رمان مى‏‌تواند خیالبافى‏‌هاى او را در مجراى درستى قرار دهد و از آن بهره ببرد؛ اما زیاده‏‌روى نشود.
______________________
پی نوشت:

[1] ـ دیدن زیادى تلویزیون، عامل تشدید خیالبافى است.

منبع:
نسیم مهر جلد 3، پرسش و پاسخ تربیت کودک و نوجوان؛ حسین دهنوی
 

کانال قرآن و حدیث را درشبکه های اجتماعی دنبال کنید.
آپارات موسسه اهل البیت علیهم السلام
کانال عکس نوشته قرآن و حدیث در اینستاگرام
تلگرام قرآن و حدیث
کانال قرآن و حدیث در ایتا
کانال قرآن و حدیث در گپ
پیام رسان سروش _ کانال قرآن و حدیث